Увод у Професионалну оријентацију

Поштовани професионалци, координатори вршњачког тима у области програма „Професионална оријентација на преласку у средњу школу“, пред вама је програм радионица креиран са идејом да се ученици оснаже за активно учешће у промовисању програма Професионална оријентација, за иницирање активности и манифестација од значаја за унапређивање компетенције професионалне оријентисаности, као и за умрежавање са другим школама /вршњачким тимовима и партнерима на локалу.
 Учествујући у овом програму, ученици ће моћи да :
унапреде и обогате знања и вештине које ће им помоћи да организују акције усмерене
на промовисање програма Професионална оријентација за све актере школског
живота(ученике, наставнике, родитеље) и партнере ПО у локалној заједници (НСЗ, КЗМ,
Локална самоуправа, представници привреде, средње школе)
буду оснажени да преносе сопствено искуство у области ПО вршњацима у својој и другим
школама и унапређују компетенцију професионале оријентације младих
да мотивишу и подрже своје вршњаке да са пуном одговорношћу преузму одлуку о својој
будућој школи/ занимању у исто време дајући допринос активизму и партиципацији младих у
ширим размерама
Чланови вршњачког тима за професионалну оријентацију: ВТ ПО, ће бити промотери програма
„Професионална оријентација на преласку у средњу школу“ у свом одељењу, у целокупном
школском окружењу и у локалној заједници, заједно са својим вршњацима из других школа.
Учествујући на овим радионицама добиће неопходно оснажење да пруже допринос овом
програму из угла ђака, на себи својствен начин, да унапреде квалитет вршњачке размене.
Активности на радионицама су тако осмишљење да дају слободу креативном изразу сваког
учесника, јачају тимски дух, вештине и компетенције за сарадњу и умрежавање.
 Радионице су едукативне и креативне. Реализација ових радионица захтева од водитеља претходно потпуно усвајање програма „Професионална оријентација на преласку у средњу школу“ , по савременом , петофазном, динамичном моделу, по стандардима Европске уније. Такође,захтева и познавање и искуство у примени активних метода учења и преношењу знања кроз радионицу као облик активног учења.
 Програм се састоји од четири радионице. Прва радионица, први сусрет треба да омогући окупљеној деци да се међусобно боље упознају, да препознају сопствене снаге за формирање тима и грађење тимске атмосфере. Кроз наредне радионице, чланови тима треба да освесте своје компетенције у области знања и вештина ПО, као и своју спремност за размену и преношење ових знања и вештина својим вршњацима, као и за умрежавање на локалу. Зато ће координатор вршњачког тима дати пуну подршку у креирању акционих планова Вршњачког тима за активности,акције и манифестације за остваривање ових циљева. У четвртој радионици, чланови тима се баве промовисањем програма- садржајима, начинима и циљним групама . Проласком кроз радионице,вршњачки тим постаје иницијатор, равноправни партнер и носилац активности и манифестација у области професионалне оријентације у школи и на локалу. Тако програм „Професионална оријентација на преласку у средњу школу“ и кроз ову димензију потврђује свој изузетан значај у развијању активизма и партиципације ученика у школском животу, дајући посебан квалитет области самовредновања и вредновања школе: Подршка ученицима .

Са пуним поверењем у посвећеност и креативност професионалаца и наших младих , желимо вам радост и задовољство у реализацији свих ПО активности

Коментари

Популарни постови са овог блога

Слика савременог рада и компетенције за занимања